Al Hijaei v1 / Yuslina Mohamed ... [et al.] - Mohamed, Yuslina; Hoque, Mesbahul; Ismail, Sulaiman; Muhamad Saad, Nurhasma (2021)
AlHijaei adalah model bacaan al-Quran yang baharu yang berdasarkan teori fonologi bahasa Arab, fonetik dan psikolinguistik(Ph2-Psyco). AlHijaei mengandungi empat buku mewakili semua 28 huruf Hijai yang disusun berdasarkan tahap kesukaran. Setiap buku hanya akan memfokuskan 7 huruf Hijai mengikut artikulasi bunyi, pemerolehan bahasa di kalangan bayi dan ciri-ciri huruf. Gabungan bunyi semua huruf telah dipilih dari Al-Quran sepenuhnya. Produk ini boleh digunakan untuk belajar membaca Al-Quran dari usia bayi seawal 8 bulan hingga dewasa dalam masa yang singkat. Produk ini dibangunkan adalah untuk membantu mereka yang baru belajar membaca Al-Quran samada yang celik atau yang ada masalah penglihatan (buta) dengan cara mudah, cepat dan berkesan, Juga bagi mereka yang berfikiran bahawa belajar quran sangat susah. Produk ini didatangkan dalam 2 versi, iaitu bercetak dan brail. Produk ini juga akan mengeluarkan ebook& aplikasi android. AlHijaei boleh diekses menggunakan smrtphone atau tablet selapas selesai fasa percubaan yang sedang dijalankan di taska yang terpilih, Macma, PERKIM, sekolah-sekolah khas. Produk mesra pengguna ini boleh digunakan di mana-mana dan pada bila-bila masa. Produk ini akan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia dan umat Islam seluruh dunia. Permintaan terhadap produk ini sangat memberangsangkan, dan telah mendapat sambutan dari alBaghdadi, alFurqan, Gym Academy, akademi alFakeh, Macma dan PKIB.