Transkrip temubual bersama Encik Mohd Arafat bin Raja Ahamad Pengurus Stesen Stesen Keretapi Tanah Melayu Layang-Layang mengenai pengalaman beliau sebagai pengurus stesen/ Fakhira Amirah Abdul Hamid & Shafieza Ibrahim - Abdul Hamid, Fakhira Amirah; Ibrahim, Shafieza (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2020)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang tokoh yang merupakan Station Master Keretapi Tanah Melayu Berhad di Stesen Layang-Layang. Ramai dalam kalangan masyarakat pada masa kini, terutamanya generasi yang baru dalam era globalisasi ini tidak mengetahui secara langsung tentang kewujudan peristiwa-peristiwa seperti tapak tinggalan askar Komunis, kebakaran yang pernah terjadi dan banyak lagi peristiwa-peristiwa yang tidak diketahui yang pernah terjadi di sesebuah stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad yang merupakan syarikat pengangkutan yang telah bertapak lamanya di Malaysia. Selain menyentuh sedikit sebanyak mengenai latar belakang salah satunya tokoh iaitu Stesen Master di Stesen Layang-Layang, projek sejarah lisan ini cuba mendapatkan sumber yang sahih daripada tokoh yang terlibat dan berpengalaman tentang peristiwa-peristiwa di Stesen Layang-Layang. Bermula dari sejarah tentang Keretapi Tanah Melayu Berhad tersebut, kajian ini turut memfokuskan secara menyeluruh tentang peralatan, fungsi setiap peralatan, operasi yang dijalankan, sumbangan yang diberikan, isu-isu yang berkaitan dan yang paling utama adalah membongkar peristiwa-peristiwa bersejarah yang pernah berlaku di Stesen Layang-Layang. Implikasi kajian ini adalah terutamanya kepada pengkaji, pelajar dan orang awam. Melalui projek sejarah lisan ini adalah diharapkan dapat memberi kesan kepada masyarakat luar terutamanya generasi pada masa sekarang supaya lebih mengenali dengan lebih mendalam dan lanjut tentang sejarah di Stesen Layang-Layang.