Transkrip temubual bersama Kapt Ismail bin Jamil (B) Veteran Angkatan Tentera Malaysia Misi Op Kota Echo - Kamisan, Mohamad Aidil Azry; Muhamad, Sarah Anissa (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2019)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang hero yang tidak didendang bertempur bersama komunis dalam usaha menyelamatkan dan mempertahankan negara. Bertujuan untuk membongkar peristiwa sebenar yang tidak pernah diceritakan atau direkodkan disamping memperolehi maklumat sebenar dari sumber yang sahih melalui wawancara secara bersemuka mengenai peristiwa menyelamatkan negara, seorang hero yang tidak didendang telah ditemubual. Kapten Ismail Bin Jamil (B) adalah seorang bekas anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan beliau telah bersara selepas 28 tahun berkhidmat sebagai tentera. Beliau telah berkongsi pengalaman tentang operasi menentang komunis ketika beliau berkhidmat. Kesan daripada peristiwa yang telah diceritakan ini, kami, iaitu dua orang penemubual Kapten Ismail Bin Jamil (B) berasa amat terkesan sekaligus membangkitkan lagi semangat saying dan cinta akan negara. Diharapkan masyarakat juga dapat mengambil ikhtibar dari peristiwa Op Kota Echo yang dikongsikan ini. Moga masyarakat dapat membuka mata akan pentingnya menjaga keselamatan negara dan lebih menghargai akan hero-hero yang sentiasa menjaga keselamatan dan keamanan negara.