Transkrip temubual bersama Tuan Haji Mohamad Salleh bin Mahmud Pesara Tentera Diraja Malaysia mengenai penggeledahan Kem Paraku di Sarawak/ Nik Anis Arissa Nik Hasmadi & Nur Hazwani Burahnuddin - Nik Hasmadi, Nik Anis Arissa; Burahnuddin, Nur Hazwani (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2019)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang tokoh yang merupakan salah seorang pesara tentera yang terlibat dalam penggeledahan kem komunis yang bertempat di Sarawak iaitu Kem PARAKU [Parti Komunis Kalimantan Utara]. Selain itu, transkrip ini juga turut menyentuh tentang latar belakang tokoh yang bertujuan untuk mengenali dengan lebih rapat lagi tentang tokoh terbabit disamping untuk mendapatkan ilmu pengetahuan yang berguna untuk direkod dan dijadikan bahan rujukan dan juga bahan simpanan arkib supaya dapat dijadikan iktibar dan pengajaran oleh generasi yang akan datang. Dalam sesi temubual bersama tokoh ini juga, ada juga perkara asas tentera _pang turut ditanya contohnya seperti tangga gaji yang diperoleh tentera pada zaman dahulu, ilmu medan perang, perbezaan senjata, jerangkap samar, penyamaran di hutan, tugas anggota tinjau semasa di hutan dan pelbagai lagi. Ilmu sedemikian amat berguna kerana seandainya terjadi apa-apa musibah menimpa negara, pembaca dapat memanfaatkan ilmu bacaan mereka serta mengaplikasikan secara terus sekiranya keadaan tersebut menyesuaikan mereka bertindak sedemikian untuk menyelamatkan diri.