Transkrip temubual bersama Encik M Taib bin Tawal, mengenai pengalaman beliau sebagai Tentera Diraja Malaysia: pertempuran di Gunung Pueh, Sarawak/ Nur'aliah Nazihah Maznan & Siti Nurzahirah Md Isam - Maznan, Nur'aliah Nazihah; Md Isam, Siti Nurzahirah (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2019)
Wawancara ini adalah di antara Siti Nurzahirah binti Md Isam dan Nur' Aliah Nazihah binti Maznan bersama Encik M Taib bin Tawal. Sarjan M Taib berasal daripada Kampung Ayer Molek, Melaka. Beliau merupakan pesara tentera yang telah terlibat dalam peristiwa pertempuran menentang komunis di Gunung Pueh, Sarawak. Pada tanggal 7 April 1973, pasukan yang diketuai oleh Kapten Hamid bergerak masuk ke Gunung Pueh, Sarawak dan Prebet M Taib telah ditugaskan untuk mencari tapak kem bagi pasukan mereka untuk bermalam. Secara tidak langsung Prebet M Taib telah bertemu dengan tiga orang komunis dan setelah itu beliau diberi arahan untuk menjadi ketua bagi menyerang komunis yang dijumpai di Gunung Pueh, Sarawak pada ketika itu. Pasukan beliau berjaya menumpaskan tiga orang komunis sementara seorang rakannya telah terkorban dalam pertempuran tersebut. Beliau telah dikurniakan pingat Panglima Gagah Berani (PGB) oleh Yang Di-Pertuan Agong.