Psychotechnique: kajian terhadap pembentukan emosi pelakon / Siti Norazlin Abdullah - Abdullah, Siti Norazlin (2013)
Kajian ilmiah ini mengkaji kepentingan psychotechnique dalam pembentukan emosi pelakon semasa dalam latihan teater. Penganalisaan terhadap teori Iakonan The System dilakukan bagi mengenalpasti elemen-elemen psychotechnique yang digunakan pelakon dalam persediaan mereka membawa watak. Antara elemen yang dikenalpasti adalah menerusi teknik imaginasi, magic if, given circumstances dan emotion memory bagi merangsang separa sedar pelakon seterusnya membantu dalam pembentukan emosi dan aksi fizikal mereka. Selain itu penggunaan action verbs dan vocabulary juga merupakan psychotechnique yang digunakan oleh pengarah dalam membantu pembentukan emosi pelakonnya.