Keberkesanan kesan visual khas mewujudkan elemen seram di dalam Filem Karak (2011) / Izzat Sharin Ismail - Ismail, Izzat Sharin (2013)
Kajian ilmiah ini akan membincangk:an persoalan tentang Keberkesanan Kesan Visual Khas mewujudkan Elemen Seram di dalam Filem Karak (2011) dengan memberi tumpuan kepada tiga aspek utama iaitu mengenalpasti ciri-ciri kesan khas visual yang terdapat di dalam sebuah filem seram. Mengkaji elemen-elemen seram di dalam sebuah filem seram dan merungk:ai keberkesanan kesan khas visual dalam mewujudkan elemen seram di dalam filem seram. Kajian mengenai bagaimana penerimaan penonton terhadap presentasi sesebuah visual yang mengaplikasikan elemen ilusi. Dengan ini juga dapat melihat sesebuah aturan mahupun proses semulajadi terhadap penerimaan penonton terhadap kesan khas visual, bagi memperoleh hasil kajian berlandaskan kepada dua rujukan utama iaitu kajian terhadap filem Karak (2011) dan kajian ilmiah kesan visual khas.