Novel Binti Abdullah: kajian dan proses kreatif / Mohd Fadzly Mohd Fairuz - Mohd Fairuz, Mohd Fadzly (2012)
Kajian ini membentangkan mengenai proses kreatif yang wujud dalam penulisan naskhah bertajuk 'Binti Abdullah' nukilan Mohd Fadzly Bin Mohd Fairuz. Sasaran kajian adalah bagi menjelaskan dengan lebih jelas bagaimana proses sesebuah novel itu berjaya dihasilkan kerana sememangnya skop penulisan novel ini adalah meluas. Banyak aspek penulisan kreatif yang perlu dititikberatkan oleh penulis dalam menghasilkan sebuah novel. Kajian ini juga menyatakan tentang halangan dan cabaran yang dihadapi oleh penulis novel dalam penghasilan novel 'Binti Abdullah'. Dalam pada masa yang sama, kajian ini dibuat bagi membuktikan bahawa satu proses kerja kreatif yang dijalankan secara sistematik berdasarkan dari aspek tema, perwatakan, sudut pandangan dan struktur naratif yang menjamin penghasilan sebuah karya kreatif yang berkualiti.