Matinya Seorang Perempuan (2013) : gaya pengarahan adaptasi / Mohd Nazri Osman - Osman, Mohd Nazri (2013)
Kajian ilmiah ini akan membincangkan persoalan tentang Gaya Pengarahan Adaptasi di dalam filem pendek Matinya Seorang Perempuan (2013). Ianya akan memberi tumpuan kepada dua aspek utama iaitu mengenalpasti ciri-ciri fidelity yang terdapat di dalam sesebuah naskah adaptasi dan melihat gaya pengarahan adaptasi yang memenuhi tuntutan adaptasi yang merujuk kepada kejujuran terhadap teks.