Akidah sejahtera ummah bahagia / Muhammad Saiful Islami Mohd Taher dan Mohd Muhaizam Md Ishak - Mohd Taher, Muhammad Saiful Islami; Md Ishak, Mohd Muhaizam (Akademi Pengajian Islam Kontemporari, 2021)
Ulama’ membahagikan agama Islam kepada tiga asas yang paling utama iaitu akidah, syariah dan akhlak. Begitu juga ilmu yang wajib dituntut oleh setiap orang Islam ialah ilmu tauhid yang berkaitan dengan akidah, ilmu fiqh yang berkaitan dengan syariah, dan ilmu tasawwuf yang berkaitan dengan akhlak. Bab ini akan membincangkan perkaraperkara yang berkaitan akidah Islamiyyah yang mesti diketahui oleh setiap mukallaf dengan jelas.