Pemikiran Islah Yusof Rawa dalam Majalah al-Islah / Hamidah Jalani, Nor Adina Abdul Kadir dan Nang Naemah Nik Dahalan - Jalani, Hamidah; Abdul Kadir, Nor Adina; Nik Dahalan, Nang Naemah (Center for Islamic Philantrophy & Social Finance (CIPSF), 2021)
Yusof Rawa (1922-2000M) suatu nama yang tidak asing lagi dalam dunia politik. Penglibatannya dalam Parti Islam Se-Malaysia (PAS) sebagai Yang Dipertua Agung PAS yang kelima membuktikan semangat juangnya kepada pentadbiran negara. Banyak kajian dilakukan mengenai penglibatannya dalam politik namun penglibatannya dalam Islah masih tidak mendalam terutama melibatkan Majalah al-Islah (1970-1973). Penerbitan majalah ini merupakan adaptasi dari kemunculan al-Imam (1906-1908) yang menjadi titik permulaan dalam menegur masyarakat melalui medium penulisan. Antara objektif kajian memperkenalkan siapakah Yusof Rawa dan mengetengahkan karya-karya penulisan beliau dalam Majalah al-Islah yang dilihat banyak memberi nasihat dan teguran berbentuk idea pembaharuan. Berdasarkan kajian ini, pengkaji menggunakan metod pengumpulan data secara deskriftif dengan menganalisis, menghurai dan kajian teks terhadap majalah tersebut. Selain itu, pengkaji turut menggunakan kajian perpustakaan untuk mengkaji maklumat-maklumat yang diperlukan dalam majalah tersebut. Hasil kajian menunjukkan penglibatan beliau dalam karya penulisan berbentuk Islah dalam majalah tersebut sememangnya tidak boleh dinafikan. Diharap dengan hasil penulisan ini dapat mengetengahkan idea pemikiran Islah Yusof Rawa dalam menegur masyarakatnya agar sentiasa terkehadapan dan seiring dengan arus pembangunan negara.