Kajian penglibatan bumiputera dalam industri kecil dan sederhana (IKS) - Pengusaha Perabot: Tumpuan di bahagian bahagian Sarikei, Sibu dan Betong / Othman Let ... [et.al.] - Let, Othman; Saili, Amran; Kunggi, Norkiah; Julaihi, Abdul Hadi; Zainlani Reduan, Abd. Kadir (2002)
Objektif-objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti masalah masalah yang dihadapi oleh Pengusaha-pengusaha Perabot Bumiputera di Bahagian Sarikei, Bahagian Sibu dan Bahagian Betong, Sarawak berlandaskan aspek-aspek pasaran produk mereka, meninjau aktiviti-aktiviti pasaran yang telah dijalankan dan juga untuk merumus dan mengesyorkan strategi-strategi pasaran perabot. Keputusan kajian menunjukkan sebilangan besar Pengusaha pengusaha Perabot Bumiputera tidak mengamalkan aktiviti-aktiviti pemasaran yang formal seperti perancangan pasaran, promosi barangan, iklan barangan dan sebagainya. Kaedah pasaran mereka adalah jenis pesanan (made-to-order) dimana tiada barangan yang terdapat semasa pembelian. Ini mungkin disebabkan oleh harga, rekacipta yang tidak memuaskan, masalah kewangan, ketiadaan tempat pamer yang sesuai dan lain-lain.