Occupational stress among primary school teachers in the district of Sri Aman, Sarawak / Muhamad Jaraie - Jaraie, Muhamad (2012)
Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk mengenal pasti faktor penyumbang utama yang menyebabkan stres di kalangan guru sekolah rendah di daerah Sri Aman, Sarawak dan dalam masa yang sama bertujuan untuk mengetahui tahap stress berdasarkan faktor penyumbang iaitu: beban tugas, karenah pelajar, penghargaan profesional, kekangan sumber dan masa dan hubungan interpersonal. Seramai 158 orang guru sekolah rendah (N=158) dari 22 sekolah kebangsaan di daerah Sri Aman turut serta dalam kajian ini. Statistik deskriptif digunakan. Analisis data menunjukkan faktor penyumbang utama dikalangan lima punca ialah karenah pelajar (M=3,48). Faktor lain iaitu kekangan sumber dan masa (M=3.20), beban tugas (M=2.91), penghargaan professional (M=2.89) dan hubungan interpersonal (M=2.83), bagi karenah pelajar, analisi menunjukkan bahawa signifikan utama punca stres ialah tingkah laku pelajar yang kurang sopan dan biadab.