Model proses integrasi semula bekas banduan: Matlamat, cabaran dan program pasca pembebasan / Mohd Alif Jasni ... [et al.] - Jasni, Mohd Alif; Abu Bakar Ah, Siti Hajar; Omar, Noralina; Che Mohd Nasir, Norruzeyati (2021)
Karya ini menjelaskan sebuah model tentang proses integrasi semula bekas banduan yang dibebaskan dari penjara. Model ini memaparkan matlamat, cabaran dan program pasca pembebasan yang dapat diperkenalkan dalam membantu proses integrasi semula bekas banduan. Ilham pengkaji terhadap model ini bermula daripada isu pengulangan jenayah yang berlaku dengan kadar yang sangat tinggi saban tahun. Model ini menunjukkan proses pembebasan bekas banduan melibatkan tiga fasa; fasa pembebasan, peralihan dan penentuan. Setiap fasa yang dilalui menentukan proses integrasi semula yang akan dilalui oleh bekas banduan. Namun, terdapat pelbagai cabaran yang dihadapi oleh bekas banduan sepanjang melalui proses integrasi semula. Model ini mencadangkan program pasca pembebasan yang dapat diperkenalkan; program pra-persediaan, program pasca pembebasan dan program jagaan lanjutan. Model ini diharap dapat menjadi inspirasi kepada pemegang taruh terutamanya Jabatan Penjara Malaysia untuk menambahbaik program integrasi semula.