Pentadbiran: dari perspektif Islam dan barat / Kamis Ismail - Ismail, Kamis (Institut Teknologi MARA Cawangan Sarawak, 1991)
Pentadbiran ialah ‘satu proses pencapaian matlamat kepada sebuah organisasi menerusi satu sistem gerakerja yang diselaras dan disatukan.' Mengikut The Encyclopedia Americana, pentadbiran adalah satu pengurusan berhubung dengan urusan-urusan eksekutif meliputi kumpulan pengurus-pengurus dan masa pengurusan mereka. Sementara ‘peranan’ pentadbiran pula, antara lainnya ialah supaya apa yang dicapai selaras dengan tujuan atau dasar bagi satu-satu organisasi. Umumnya, pentadbiran ialah satu proses yang meliputi semua kumpulan gerakerja, kerajaan atau swasta, awam atau tentera, landasan keretapi, hotel atau kerajaan tempatan. Antara pentadbiran urusan kerajaan dan swasta terdapat satu keseragaman dasar.