Pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran Bahasa Arab: kajian kes di UiTM Cawangan Melaka / Anuar Sopian dan Salmah Ahmad - Sopian, Anuar; Ahmad, Salmah (Faculty of Administrative Science and Policy Studies, 2012)
Kajian ini merupakan kajian kes satu tempat dan pelbagai kes. Data kajian ini diperoleh secara kuantitatif iaitu dengan menggunakan soal selidik dan juga secara kualitatif iaitu menggunakan teknik pemerhatian dan temu bual. Data-data kualitatif digunakan sebagai data sokongan dalam kajian ini. Kajian ini bertujuan untuk melihat tiga perkara utama iaitu kesediaan pensyarah bahasa Arab, kesediaan pelajar dan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab di UiTM Cawangan Melaka. Data kajian kuantitatif diproses secara manual bagi mendapatkan frekuensI. Dapatan kajian menunjukkan majoriti pensyarah berminat dan bersedia untuk mengajarkan bahasa Arab. Mengikut persepsi pensyarah, para pelajar juga bersedia untuk belajar dan para pensyarah tidak menghadapi masalah dalam pengajaran Bahasa Arab. Kajian juga menunjukkan majoriti pensyarah yang mengajar Bahasa Arab adalah berkelayakan dan berpengalaman.