Kedudukan keterangan Pakar Forensik di bawah seksyen 45 Akta Keterangan 1950 / Ramalinggam Rajamanickam, Anita Abdul Rahim dan Anisah Che Ngah - Rajamanickam, Ramalinggam; Abdul Rahim, Anita; Che Ngah, Anisah (Faculty of Administrative Science and Policy Studies, 2012)
Dalam dunia yang kian canggih ini, jenayah yang dilakukan oleh manusia turut menjadi kompleks. Keadaan ini mewujudkan suatu cabaran yang besar dalam aspek pembuktian sesuatu jenayah itu. Undang-undang Keterangan merupakan perundangan yang terlibat secara langsung dalam isu pembuktian atau penyangkalan sesuatu jenayah dan ini dilakukan menerusi persembahan keterangan-keterangan yang relevan kepada fakta dalam isu. Salah satu bentuk keterangan yang relevan ialah keterangan pakar.Justeru, penulisan ini berkisar tentang skop keterangan pakar yang diperuntukkan di bawah Sekyen 45 Akta Keterangan 1950. Penulisan ini sangat signifikan untuk mencari makna forensik dalam peruntukan seksyen 45 itu memandangkan ia hanya menggunakan terminologi sains semata-mata dan bukannya terma forensik. Artikel ini bertujuan untuk menilai sama ada perkataan sains yang digunakan untuk maksud pakar dalam peruntukan tersebut juga merujuk kepada pakar-pakar forensik. Maka, pendekatan kualitatif bersifat diskriptif digunakan dalam artikel ini untuk menerangkan peruntukan Seksyen 45 ini.