Pemasangan panel solar bagi menampung bekalan elektrik tambahan untuk institusi pendidikan agama persendirian di luar bandar : melalui pendekatan program kemasyarakatan komuniti / Nur Azfahani Ahmad ... [et al.] - Ahmad, Nur Azfahani; Hussain, Nur Huzeima; Anas, Norazmi; Jamian, Jasrul Jamani (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2020)
Pemasangan panel solar di Malaysia, terutamanya untuk bangunanbangunan komuniti di kawasan luar bandar masih berada di peringkat awalan memandangkan kos sistem yang tinggi serta akses yang terhad kepada teknologi ini. Penerimaan tenaga hijau ini bagi bangunanbangunan awam seperti masjid, balai raya, hospital dan sekolah masih terhad memandangkan teknologi tenaga hijau sedia ada kini menerima peruntukan penuh dari kerajaan, menyebabkan inisiatif pemasangan secara sendiri adalah lebih perlahan. Selain itu, rakyat Malaysia menerima bekalan tenaga elektrik subsidi yang menyebabkan kebergantungan yang tinggi terhadap bekalan ini dari Tenaga Nasional Berhad (TNB). Walau bagaimanapun, sejak 2014, terdapat peningkatan tarif elektrif yang menyebabkan pertambahan kos pada bil elektrik bulanan. Ini memberi impak kepada bangunan-bangunan sediada di dalam melunaskan bil tersebut. Kesan ketara melibatkan institusi pendidikan agama persendirian di luar bandar, seperti sekolah pondok, pusat pengajian tahfiz dan sekolah agama rakyat sehingga menyebabkan pihak pengurusan sekolah-sekolah ini terpaksa mengutip derma bagi menampung dana membayar bil elektrik bulanan. Justeru, objektif kertas penyelidikan ini akan mengenalpasti sama ada pemasangan panel solar melalui program kemasyarakatan komuniti dapat membantu pihak terbabit mendapat manfaat penjimatan elektrik melalui tenaga yang lestari. Melalui metodologi, sebuah kajian kes di Perak Tengah telah dipilih bagi mengenalpasti samada pihak berkaitan mampu menjimatkan bil elektrik bulanan melalui pendekatan program khidmat masyarakat yang memberikan akses tenaga hijau di pusat pengajian tahfiz yang dipilih. Pendekatan empirikal menunjukkan sekolah tahfiz ini berpotensi tinggi menjimatkan bil elektrik bulanan sebanyak 70% setelah memasang sistem tenaga solar bersaiz 2 kW di bawah program khidmat masyarakat ini.