Kegagalan pelajar menamatkan pengajian dalam tempoh minima yang ditetapkan / Mustaffa Mohamed Zain ... [et al.] - Mohamed Zain, Mustaffa; Mahmood, Rosman; Awang, Moktar; Mohd Zahari, Ahmad Suffian (2005)
Isu mengenai kegagalan pelajar menamatkan pengajian dalam tempoh minima yang ditetapkan terus menjadi kekangan utama ke arah merealisasikan matlamat kecemeriangan pelajar. Fenomena tersebut bukan saja memberi implikasi dari segi kos tetapi Juga imej universiti di atas ketidakmampuan melahirkan pelajar yang cemerlang. Sehubungan dengan itu satu kajian telah dijalankan bagi mengenai pasti faktor-faktor yang mempengaruhi kegagalan tersebut. Penemuan kajian Jelas menunjukkan bahawa antara faktor penting yang menyebabkan masalah tersebut adalah disebabkan oleh sikap pelajar itu sendiri, termasuklah dari segi menjaga kepentingan C&PA, komitmen terhadap tugasan dan penilaian berterusan serta kehadiran ke kuliah. Di samping itu ia Juga dikaitkan dengan faktor pensyarah serta sistem yang diamalkan. Bagi menangani masalah tersebut ia memerlukan satu anjakan menyeluruh. Ini melibatkan perubahan sikap pelajar, komitmen pihak pensyarah dan koordinator program serta pihak pengurusan demi memastikan universiti dapat menghasilkan output yang berkualiti.