Ciri-ciri kecenderungan menabung di kalangan pelajar-pelajar sekolah menengah : satu kajian deskriptif di negeri Kelantan / Rosman Mahmood, Rooswadi Abdullah & Wan Mohd Nazif Wan Mohd Nori - Mahmood, Rosman; Abdullah, Rooswadi; Wan Mohd Nori, Wan Mohd Nazif (1998)
Di alas kesedaran kerajaan tentang kepentingan pertumbuhan modal domestik, maka pada 1996 Perdana Menteri telah melancarkan Kempen Menabung Peringkat Kebangsaan ke arah meningkatkan kadar tabungan negara pada paras yang lebih tinggi. Susulan daripada itu pihak Kementerian Pendidikan pula melancarkan kempen yang sama dengan menjadikan golongan pelajar sekolah sebagai golongan sasaran utama . Dalam konteks ini peranan dan kerjasama dari semua pihak yang terlibat adalah amal penting bagi membudayakan tabiat tersebut di kalangan pelajar. Atas kesedaran inilah maka satu kajian telah dijalankan ke alas pelajar-pelajar sekolah menengah di Negeri Kelantan khusus bagi mengenalpasli faktor- faktor yang mempengaruhi kecenderungan menabung di kalangan pelajar sekolah . Hasil kajian mendapati masih terdapat ruang yang boleh dipertingkatkan dan terdapat beberapa pihak yang mampu memainkan peranan penting dalam usaha tersebut, ini lermasuklah pihak sekolah, ibu bapa dan institusi kewangan