Keterlibatan orang Asli Temuan dalam aktiviti pendakian di Taman Negara Ledang (TNL): Halangan dan cabaran / Ahmad Nawawi Yaakob ... [et al.] - Yaakob, Ahmad Nawawi; Bakar, Ahmad Naqiyuddin; Jangga, Rohani; Ali, Alizah; Mohd Salleh, Rosnani; Abdul Shukor, Mohammad Faried (2021)
Taman Negara Ledang (TNL) memiliki seribu keindahan flora dan fauna, pada ketinggian gunungnya 4186 kaki (1276 M) menarik minat aktiviti pelancongan dan rekreasi terbaik di negeri Johor. ia berupaya menjana pendapatan kepada negeri dan masyarakat sekitar. Orang Asli Temuan adalah komuniti yang paling hampir mendiami persekitaran TNL, dan mereka lebih dekat dengan alam untuk memahami kebergunaannya. Namun begitu, penglibatan Orang Asli Temuan dalam aktiviti pendakian adalah amat kecil. Kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti kadar keterlibatan orang Asli Temuan dalam aktiviti pendakian, halangan dan cabaran dalam kerjaya sebagai malim atau tourist guide di Taman Negara. Keterlibatan masyarakat setempat khususnya orang Asli di kawasan perlindungan adalah sangat penting dalam merealisasikan konsep sustainable and responsible eco-tourism, selaras dengan agenda Sustainable Development Goals (SDGs) oleh Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Malahan, adalah suatu kerugian jika sumber yang unik yang datangnya dari masyarakat orang Asli tidak dimanfaatkan sepenuhnya sebagaimana diidamkan oleh ramai pelancong yang berkunjung ke taman negara. Kajian juga meneliti konsep pembangunan Taman Negara yang seharusnya digandingkan selari dengan keberadaan komuniti setempat.