Kredibiliti komunikator Islam revolusi industri 4.0: sorotan awalan - Suyurno, S. Salahudin; Redzuan, Abdul Rauf; Ramlan, Aini Faezah; Ab Kadir, Nor Adina; Ayob, Mohamad Shafie; Ab Kadir, Muhammad Shahrafik; Md Sharipp, Muhammad Taufik (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2021)
Arus kemajuan melalui era globalisasi dunia mencetuskan pelbagai perubahan dalam kehidupan. Perubahan dunia masa kini seperti Revolusi Industri 4.0 telah berjaya menghapuskan batasan sempadan sesebuah negara. Perubahan terhadap gaya hidup berorientasikan teknologi dan media baharu seperti media sosial memberikan kesan dan menjadi cabaran buat komunikator Islam. Komunikator Islam dilihat perlu mengadaptasi dengan perubahan teknologi dan mampu meneruskan dakwah dengan lebih berkesan dan mampu diterima dan difahami oleh setiap lapisan masyarakat. Bukan itu sahaja, sebagai komunikator Islam, antara ciri yang perlu ditekankan ialah mereka perlu mempunyai iman yang kuat, menurut syariat agama, berakhlak baik dan berkeperibadian ihsan serta mempunyai ilmu dan teknologi yang baik seiring dengan keperluan pendakwah masakini.