Kebertanggungjawaban dalam tadbir urus kedermawanan (philanthropy) dari sudut pandangan Islam / Hasan Bahrom … [et al.] - Bahrom, Hasan; Md Noor, Abdul Halim; Salleh, Arifin; Ridzuan, Abdul Rahim (Division of Research and Industry Linkages, UiTM Melaka, 2014)
Kebertanggungjawaban adalah nilai yang amat penting dalam tadbir urus mana-mana institusi. Sama ada institusi yang berkaitan dengan kerajaan dan bukan kerajaan. Keyakinan dan kepercayaan masyarakat berkait rapat dengan ketelusan, kualiti dan integriti pengurusan sesuatu institusi. Terutama institusi yang dihubungkaitkan dengan agama, satu institusi yang tidak dikategorikan dengan jaminan keuntungan malah lebih banyak merujuk kepada “social responsibility”. Banyak organisasi bukan kerjaan muncul atas pelbagai kepentingan dengan mengambil pelbagai pendekatan untuk mendapatkan sumbangan daripada masyarakat untuk dipulangkan semula sumbangan tersebut untuk kepentingan masyarakat yang memerlukan sama ada dalam bentuk infaq, sadaqah, wakaf, Qurban dan sebagainya. Persoalannya sejauhmana nilai kebertanggujawaban wujud dalam institusi zakat, wakaf, infaq dan sadaqah. Apakah institusi tersebut ditadbir urus dengan sistematik? pemahkah berlaku penyelewengan terhadap dana sumbangan dari orang ramai?. Apakah nilai kepercayaan umat terhadap institusi yang mengendalikan dana tersebut masih kuat atau bibit-bibit ketidakpercayaan telah mula timbul? Persoalan tersebut perlu dijawab secara tuntas, agar asas kepercayaan masyarakat terhadap institusi dan n ila i kedermawanan tetap subur dalam masyarakat. Tulisan ini akan mengupas beberapa isu penting dalam aspek kebertanggungjawab sosial dalam philanthropy.