Masalah bersama yang dihadapi oleh pihak pengurusan perpustakaan dan pengguna (pelajar) / Syed Muhamad Zufkifli Tuan Chik, A. Ghani Omar & Zaleha Mohd Nor - Tuan Chik, Syed Muhamad Zufkifli; Omar, A. Ghani; Mohd Nor, Zaleha (1990)
Perpustakaan dalam masyarakat moden hari ini adalah begitu besar peranannya. Kerajaan telah menggunakan berbagai-bagai kempen untuk menggalakkan masyarakat membaca. Perpustakaan-perpustakaan begitu banyak ditubuhkan di segenap pelusuk negara. Begitulah ghairahnya usaha kerajaan di dalam mewujudkan sebuah masyarakat yang suka membaca. Untuk mencapai matlamat bagi mewujudkan masyarakat membaca, berbagai cara yang telah dibuat oleh pihak kerajaan mahupun swasta seperti pembinaan Perpustakaan awam, Perpustakaan bergerak dan juga Perpustakaan mini Sebagai contohnya, kini terdapat di setiap negeri Perpustakaan awamnya sendiri di samping cawangan- cawangannya di setiap daerah. Begitu juga dengan badan swasta seperti ESSO Malaysia yang telah bermurah hati untuk menyumbangkan beberapa buah bas yang digunakan sebagai Perpustakaan bergerak bagi Negeri Terengganu Darul Iman.