Teori belanjawan dari perspektif pembangunan negara di Malaysia / Shawal Kaslam - Kaslam, Shawal (Faculty of Administrative Science and Policy Studies, 1996)
Belanjawan negara merupakan satu aspek yang sangat penting dalam menentukan pembangunan dan masa depan sesebuah negara. Kegagalan untuk merancang dan melaksanakan dasar belanjawan yang berkesan bukan sahaja akan mencetuskan krisis kewangan, bahkan akan membawa kepada kemerosotan dan seterusnya kejatuhan ekonomi dan pembangunan negara. Dasar belanjawan bukan hanya sekadar pernyataan tentang bagaimana hasil atau pendapatan negara diperolehi dan dibelanjakan, lebih daripada itu, dasar belanjawan menjelaskan tentang hasrat kerajaan dalam merancang, menjana dan mengalakkan pertumbuhan pembangunan negara, menyediakan infrastruktur pembangunan, menyediakan perkhidmatan sosial dan mengagihkan kekayaan negara kepada seluruh lapisan masyarakat secara adil dan seksama. Setiap tahun, kerajaan akan menyediakan Dasar Belanjawan Negara sebagai satu asas bagaimana kerajaan akan membelanjakan tabung kewangan negara yang sedia ada untuk mencapai objektif yang telah ditetapkan.