Teodisi menurut Imam Al-Ghazali (W. 1111M) / Nurhanisah Senin dan Mustafa Kamal Amat Misra - Senin, Nurhanisah; Amat Misra, Mustafa Kamal (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2021)
Konsep keadilan Tuhan merupakan antara isu utama dalam perbahasan teologi. Persoalan yang sering timbul dalam pemikir agama adalah bagaimana Tuhan yang Maha Adil dan Maha Baik berlaku tidak adil dengan menimpakan musibah dan penderitaan ke atas hambaNya. Kertas kerja ini meneliti perbahasan yang ditulis oleh Imam al-Ghazali dalam kitabnya Iḥyā’ ‘Ulūm al-Dīn serta al-Iqtiṣād fi al-‘Itiqād dalam memahami konsep baik dan buruk serta kaitan penderitaan manusia dengan af‘āl Allah. Kajian ini menggunapakai kaedah analisis kandungan dengan menganalisis perbahasan teodisi dalam penulisan Imam al-Ghazali. Hasil kajian mendapati Imam al-Ghazali menekankan kebaikan dan keburukan di sisi Allah bukanlah sesuatu yang ditetapkan oleh manusia mengikut timbangan akal manusia. Dalam perbincangannya, al-Ghazali sangat menekankan hukum harus ke atas perbuatan Allah dan kelemahan manusia dalam memahami apa yang baik dan buruk pada pandangan Allah. Perbincangan al-Ghazali disimpulkan dengan keterangan beliau dalam kitab Iḥyā’ ‘Ulūm al-Dīn di mana menurut beliau setiap yang terjadi tidaklah mungkin terdapat yang lebih baik daripada hal yang telah terjadi. Tuntasnya, dalam memahami af‘āl Allah, pasti terdapat kebaikan bagi setiap individu yang meyakini Allah sebagai sebaik-baik pemelihara dan pelindung lantaran tidak sepatutnya ketidak adilan itu disabitkan kepada Allah atas alasan segala yang terjadi adalah harus hukumnya di sisi Tuhan.