Impak pandemik Covid-19 dan cabaran dalam kelangsungan tamadun di Malaysia: kajian melalui laporan media massa / Mariam Farhana Md Nasir … [et al.] - Md Nasir, Mariam Farhana; Nik Dahalan, Nang Naemah; Jalani, Hamidah; Zurrafar, Izzah Nur Aida; Abdul Kadir, Nor Adina; Mohd Adnan, Sarah Dina (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2021)
Penghujung 2019 menyaksikan media massa tempatan dan antarabangsa gempar dengan penemuan sejenis virus yang dikenali sebagai COVID-19. Penyakit berjangkit yang bermula di wilayah Wuhan, China itu dikategorikan sebagai pandemik dan telah menjangkiti jutaan manusia di seluruh dunia. Penularan wabak ini telah menganggu kelangsungan pembinaan tamadun manusia, khususnya di Malaysia, dimana ramai penduduk Malaysia yang terkesan dengan masalah seperti hilang pekerjaan, mengalami tekanan ekonomi yang tidak stabil, selain terhimpit dengan masalah kesihatan yang serius. Keadaan ini telah memberi impak dan cabaran kepada ramai pihak dalam memastikan kelangsungan hidup masyarakat Malaysia terus terjamin. Dalam usaha kerajaan Malaysia membendung penularan ini, maka Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan dengan beberapa fasa. Walaupun penulisan dan kajian berkenaan dengan pandemik COVID-19 ini telah banyak dilakukan, namun, batasan kajian ini hanya tertumpu kepada impak dan cabaran dalam pembangunan tamadun hidup manusia dari aspek sosial, ekonomi, pendidikan dan kesihatan di Malaysia. Kaedah kajian ini menggunakan kaedah kualitatif pembacaan secara rapi (close reading) melalui laporan media massa sepenuhnya, manakala skop kajian tertumpu kepada situasi pandemik COVID-19 dan masyarakat di Malaysia pada tahun 2019 sehingga 2021. Hasil kajian mendapati kehidupan sosial masyarakat telah berubah, ekonomi Malaysia jatuh sehingga berlakunya kadar pengangguran yang tinggi, taraf kesihatan orang awam semakin membimbangkan dengan kadar kematian harian yang tinggi, selain pembelajaran dan pengajaran yang dilakukan secara atas talian (online) benar-benar memberi impak dan cabaran bagi seluruh masyarakat.