Komik Melayu: analisis dakwah dan nilai murni menerusi karya Rejabhad “Tan Tin Tun” / Fazlina Mohd Radzi … [et al.] - Mohd Radzi, Fazlina; Mohammad Noh, Liza Marziana; Abd Razak, Haslinda; Dasuki, Shaliza; Karimon, Nor Arseha (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2021)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji akan maksud serta gaya penyampaian dakwah menerusi komik melayu lama “Tan Tin Tun”, hasil karya oleh Allahyarham Rejabhad. Selain itu juga, pengkaji akan menyusuri akan sejarah permulaan kartun serta komik Melayu di Malaysia yang bertemakan dakwah bermula dari zaman pra kemerdekaan dan pasca kemerdekaan secara ringkas.Pemilihan Allahyarham Kartunis Rejabhad yang juga dikenali dengan gelaran sebagai Penghulu Kartun telah menjadi guru kepada ramai kartunis-kartunis dan pelukis komik ternama di Malaysia. Beliau juga merupakan salah seorang tunjang utama di dalam penerbitan majalah Kartun pertama Malaysia Gila-Gila yang masih bertahan sehingga kini. Pengkaji berpendapat adalah amat penting karya beliau dikaji secara lebih mendalam, yang mana ianya bukan setakat untuk menghargai beliau malah diharapkan menjadi satu bentuk dokumenantasi untuk rujukan penulisan yang akan datang. Pendekatan kajian dan penulisan ini adalah memahami apresiasi bentuk dan makna karya dan juga konteks penghasilannya. Menggunakan metodologi sejarah seni berasaskan analisis mengikut konteks (contextual analysis) dijadikan asas di dalam pengkajian ini. Merangkumi aspek deskripsi, analisis, interpretasi dan pertimbangan digunakan sebagai panduan dalam penelitian karya. Penemuan kajian ini menunjukkan nilai sosial dakwah dan impak budaya masyarakat Melayu menerusi kaca mata Rejabhad.