Penerimaan masyarakat Muslim terhadap kepimpinan non Muslim di Malaysia / Khairul Azhar Meerangani … [et al.] - Meerangani, Khairul Azhar; Mohd Dzahid, Mohd Zahimie; Ahmad Zahidi, Muhammad Dzarif; Norbit, Ahmad Nurilakmal; Md Ariffin, Mohd Farhan (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2021)
Islam telah menyediakan asas panduan berkaitan penglibatan non muslim dalam aspek pemerintahan dan pentadbiran. Di Malaysia, hak ini telah diraikan sejak kemerdekaan lagi yang menyaksikan penglibatan warga non Muslim dalam pentadbiran eksekutif seperti menteri dan pentadbir utama di peringkat persekutuan dan negeri. Hubungan antara warga Muslim dan non Muslim merupakan antara tema utama yang sering dibahaskan dalam al- Quran. Namun, interpretasi terhadap beberapa ayat di luar konteks telah menimbulkan kekeliruan dan salah faham dalam kalangan masyarakat. Pengundian dan pelantikan calon non Muslim di beberapa posisi penting kerajaan seperti Ketua Hakim Negara, Peguam Negara dan Menteri Persekutuan pernah mencetuskan kontroversi hangat di Malaysia. Justeru, kajian ini bertujuan mengenalpasti penerimaan dan kefahaman masyarakat Muslim terhadap konsep kepimpinan non Muslim di Malaysia serta menganalisis isu tersebut menurut perspektif hukum Islam semasa. Kajian dijalankan secara kuantitatif menggunakan reka bentuk tinjauan. Set soal selidik diedarkan secara online (google form) kepada 307 responden di Melaka, dan seterusnya dianalisis menerusi perisian SPSS. Dapatan kajian merumuskan majoriti responden mengutamakan aspek personaliti sebagai faktor utama pemilihan calon pilihanraya, iaitu sebanyak 113 orang (36.8%), diikuti rekod pencapaian parti/calon sebanyak 69 orang (22.5%), status agama sebanyak 59 orang (19.2%), pencapaian akademik 53 orang (17.3%) dan lain-lain 13 orang (4.2%). Persepsi masyarakat Muslim terhadap kepimpinan non Muslim mencatatkan min yang sederhana, iaitu ‘lantikan berdasarkan prestasi, bukan status agama’ (m=3.66), ‘keutamaan calon Muslim berbanding calon non Muslim’ (m=2.88), dan ‘hak kesamarataan warganegara menurut Perlembagaan Persekutuan’ (m=2.53). Meskipun Perlembagaan Persekutuan telah menyediakan panduan asas berkaitan pentadbiran negara, namun beberapa kriteria penting yang digariskan Islam perlu diberikan penekanan bagi memelihara sensitiviti dan keharmonian masyarakat majmuk di Malaysia, terutamanya masyarakat Muslim sebagai majoriti di negara ini.