Pengurusan Zakat di IPTA : pengalaman dan cabaran di UiTM / Nazrudin Hashim and Mohd Zainoddin Mustaffa - Hashim, Nazrudin; Mustaffa, Mohd Zainoddin (2012)
Ibadah zakat merupakan rukun Islam ketiga yang difardhukan kepada umat Islam. Bagi merealisasikan tanggungjawab tersebut Perjanjian Pelantikan ITM (sekarang UiTM) sebagai Penolong Amil dengan Pusat Zakat Selangor (sekarang Lembaga Zakat Selangor) telah dimetrai pada tahun 1998. Sekaligus meletakkan UiTM sebagai perintis pelaksanaan pengurusan zakat di kalangan institusi pengajian tinggi awam di Malaysia. Kertas kerja ini membincangkan latar belakang dan kaedah pelaksanaan pengurusan zakat di UiTM meliputi struktur organisasi serta modus operasi kutipan dan agihan zakat. Keberkesanan pengurusan zakat di UiTM dibuktikan melalui peningkatan jumlah kutipan sebanyak 16% bagi tahun 2011 iaitu RM4,982,075.03 berbanding RM4,265,029.17 bagi tahun 2010. Bilangan pembayar juga mencatat peningkatan sebanyak 12% iaitu dari 3493 orang kepada 3929 orang. Kutipan zakat dilakukan secara potongan gaji dan bayaran di kaunter. Dana kutipan zakat diagihkan kepada empat asnaf iaitu fakir, miskin, fi sabilillah dan mualaf. Pada tahun 2011 sebanyak RM2,147,322.90 telah diagihkan kepada 4071 penerima berbanding RM1,650,496.26 telah diagihkan kepada 2812 penerima pada tahun 2010. Selain itu, aspek cabaran sama ada dalaman dan luaran dalam menguruskan zakat turut dibincangkan dengan tujuan memantapkan organisasi zakat di UiTM. Kejayaan pengurusan zakat di UiTM dalam menyebarkan kefahaman Islam dan membangunkan sosio ekonomi umat Islam telah dicontohi oleh beberapa IPTA lain seperti Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Universiti Putra Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia.