Penggunaan kata kerja kini dalam Al-Quran dari sudut masa / Abd Rahman Jamaan - Jamaan, Abd Rahman (2012)
Di antara keistimewaan yang terdapat di dalam Al-Quran ialah penggunaan Kata Kerja Kini yang bertepatan dengan masa dan keadaan. Kajian tertumpu kepada bidang struktur Bahasa Arab yang melibatkan ilmu sintaksis. Ia mendedahkan tentang penggunaan Kata Kerja Kini di dalam Al-Quran dari sudut masa. Fokus kajian adalah di dalam Surah Al-Anbiya’ di mana penggunaan Kata Kerja Kini diperjelaskan melalui ayat-ayat yang terdapat di dalamnya. Apakah partikel yang bergandingan dan mendahuluinya serta apakah masa yang dimaksudkan melaluinya?. Hasil kajian menunjukkan bahawa Kata Kerja Kini yang terbanyak digunakan ialah yang memberi makna ‘masa depan’ dan diikuti oleh Kata Kerja Kini yang memberi makna ‘masa kini’ dan ‘masa berterusan’. Yang paling sedikit ialah Kata Kerja Kini yang memberi makna ‘masa lampau’. Secara keseluruhannya, kajian ini menyimpulkan bahawa Surah Al-Anbiya’ mengandungi banyak Kata Kerja Kini yang mempunyai makna yang berbeza berdasarkan kepada tujuan dan cerita yang ingin disampaikan.