Pendidikan berteraskan ulul albab dalam membangun generasi Muslim yang cemerlang, berpengetahuan dan berakhlak / Ab. Halim Tamuri - Tamuri, Ab. Halim (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2021)
Pelbagai usaha telah dilakukan oleh pelbagai pihak bagi merangka dan melaksanakan falsafah dan konsep Pendidikan dalam memenuhi tuntutan dan cabaran abad ke-21 demi menghasilkan pelajar yang bersikap positif, berpenetahuan dan berakhlak mulia. Dalam dunia pendidikan di kebanyakan di seluruh dunia, sistem pendidikan formal khususnya sekolah dan institusi pengajian tinggi telah mengambil alih sebahagian besar tugas keluarga untuk mendidik generasi muda. Perkembangan kemajuan ekonomi yang mendesak, kemajuan teknologi di tambah pula dengan kepelbagaian isu masyarakat global dunia tanpa sempadan, tugas pendidikan kini hampir diserahkan para pendidik dan institusi pendidikan formal seperti sekolah, kolej dan universiti. Maka sistem pendidikan yang dibangunkan perlulah mempunyai asas-asas yang kukuh dan berkekalan khususnya perkara-perkara utama berkaitan dengan pembangunan insan.