Rancangan Perniagaan Asas Keusahawanan (ETR300): Mushroom 2002 / Zulkiflee A Rahim… [et al.] - A Rahim, Zulkiflee; Haja Maideen, Sarina Begam; Osman, Hanis Yusnita; Amat Amin, Maswati; Pin, Sharifah (1997)
Cendawan atau kulat tetah didefinisikan sebagai organ kulat yang boleh dimakan. Cendawan yang dimaksudkan ini ialah cendawan peringkat tinggi (Makros-kopik) yang tidak beracun dan merupakan sumber bahan makanan yang amat bernilai kepada manusia. ia mengandungi banyak protin, vitamin dan zat galian seperti posforan (P) yang panting untuk kesihatan badan di samping rasanya yang sedap. Menanam cendawan merupakan suatu perusahaan baru di Malaysia, dan mula berkembang kebelakangan ini atas galakan dan kempen-kempen yang dijalankan oleh agensi kerajaan dan media-massa. Perusahaan cendawan tidak memerlukan modal yang tinggi serta tanah yang luas. Terdapat dua jenis sistem tanaman cendawan jenis tropika iaitu system beg plastik dan sistem batas. Perniagaan kami telah memilih system penanaman beg plastik kerana ia dapat mengurangkan masalah penyakit dan meningkatkan penggunaan kapasiti rumah cendawan. Media yang selalu digunakan untuk penanaman cendawan ialah habuk papan dan hampas kapas. Memandangkan Malaysia ialah sebuah negara pertanian yang mempunyai banyak sisa-sisa bahan mentah seperti habuk papan dan kapas, maka potensi untuk menjadikan penanaman cendawan sebagai satu usaha yang menguntungkan amatlah cerah tanpa melibatkan kos pengeluaran yang tinggi. Semoga dengan usaha ini, para petani dapat menambahkan pendapatan mereka disamping dapat menampung keperluan cendawan dalam negara dan mengurangkan import dari luar.