Aktivisme parti politik berintensiti tinggi: Kajian Kes Di Negeri Terengganu / Wan Rohila Ganti Wan Abdul Ghapar, Che Hamdan Che Mohd Razali and Muhamad Fazil Ahmad - Wan Abdul Ghapar, Wan Rohila Ganti; Che Mohd Razali, Che Hamdan; Ahmad, Muhamad Fazil (2021)
Program parti merupakan nadi kepada parti politik. Masyarakat umumnya sedar akan kewujudan dan kefungsian sesebuah parti politik di kawasan mereka melalui penganjuran program parti. Kekerapan dan keaktifan sesebuah parti politik menganjurkan program juga memberi gambaran legitimasi, kesungguhan, kekuatan dan keazaman parti untuk dikenali dan dilihat relevan (Albayrak, 2021; Wan Rohila Ganti, 2019). Program parti ini digerakkan oleh aktivis parti yang digelar Blake, Carty, & Erickson, (1991) sebagai ahli parti paling setia, patuh dan komited. Para sarjana seperti Fisher, Cutts, Fieldhouse, dan Rottweiler, (2017), Junaidi, (2017) dan Malike, Mohd Fo’ad, dan Musliza, (2013) berhujah dasar dan visi parti politik tidak akan sampai ke pengetahuan para pengundi jika program parti tidak diperkemaskan, dan aktivis parti tidak bersemangat turun padang menganjurkan program yang berkaitan parti. Spier (2014) pula merumuskan bahawa sesebuah parti politik mampu kekal relevan dalam tempoh yang lama sekiranya ia ditunjangi oleh aktivis parti yang berstruktur dan komited, serta mampu memahami konteks lokal (Low, 2014).