Penggunaan kaedah transliterasi dalam buku teks Bahasa Arab : satu kajian kes / Ahmad Nazuki @ Marzuki Yaakub, Adam Mat & Azman Che Mat - Yaakub, Ahmad Nazuki @ Marzuki; Mat, Adam; Che Mat, Azman (2006)
Bahasa Arab adalali satu bahasa yang penting dalam kehidupan masyarakat Islam di Nusantara amnya dan di Malaysia khasnya. lanya bermula sejak kedatangan Islam itu sendiri yang dikatakan mula bertapak dan tersebar di rantau ini sejak abad kedna belas ke-12 lagi. Ini berdasarkan mata wang yang ditemui di Kelantan bertulis 574 H. = 1181 M. (W.M Shaghir 1999: 5 ). Bermula dengan pendidikan di pondok-pondok, bahasa Arab digunakan dalam teks kitab Arab dan dicampur dengan bahasa Melayu dalam teks jawi. Kemudian apabila sistem persekolalian diperkenalkan, maka bertambahlah sekolah-sekolah Arab yang menggunakan bahasa Arab sebagai bahasa penghantar. Metode pengajaran-pembelajaran cara lama ialah murid-murid meletakkan tanda baris di dalam kitab masing-masing untuk tujuan bacaan manakala guru-gum pula akan menterjemahkan satu perkataan demi perkataan untuk tujuan kefahaman. Unit Bahasa Arab UiTM, dulunya Institut Teknologi MARA telah ditubuhkan pada akhir tahun 60-an. Minat dan sambutan masyarakat terhadap pengajian bahasa ini amat memberangsangkan. Pada semester Jun- November 2003 Unit Bahasa Arab