Penggunaan unified modeling language (UML) dalam pembangunan agen carian maklumat / Junaidah Mohamed Kassim and Hana Yasmien Ishak - Mohamed Kassim, Junaidah; Ishak, Hana Yasmien (2004)
Unified Modeling Language (UML) telah diterima sebagai salah satu alat (tools) yang digunakan untuk menerangkan sesuatu artifak dalam sesebuah sistem. Bidang yang berorientasikan agen juga turut menggunakan kemudahan ini bagi memudahkan proses permodelan agen. Kertas ini akan membincangkan satu kaedah pemodelan agen yang digunakan untuk membangunkan sebuah agen carian. Metodologi yang digunakan adalah daripada Minjeong Kim (2000) iaitu Agent Oriented System Development Proces (AOSDP). Penggunaan UML dalam analisa masalah domain dapat membantu untuk menjana dan mengeluarkan agen daripada objek mengikut peraturan agen (agent selection rules). Dengan penggunaan ini, maka proses permodelan agen akan lebih sempurna dan mudah untuk digunakan. Tambahan ia tidak mengabaikan komponen-komponen penting agen dalam permodelan intra agen dan juga inter agen.