Penyelidikan tentang ciri-ciri penggunaan bahanapi bagi pemotong rumput jenis galas / Ali Ismail dan Dewa Jeffrey. - Ismail, Ali; Jeffrey, Dewa (1986)
Secara keseluruhannya, semua mesin rumput jenis galas adalah menggunakan. satu enjin dua lejang yang mempunyai kuasa yang kecil iaitu di antara 1 .2 dan 1.8 HP . Oleh kerana kuasa enjin. adalah kecil, penggunaan bahanapinya adalah kecil dan dengan. itu kebanyakan rekabentuk mesin pemotong rumput galas adalah lebih diutamakan kepada rekahentuk-rekabentuk yang mudah supaya kos pengeluaran. dan harga pemasarannya adalah rendah . Walau pun begitu, ciri-ciri penggunaan bahanapi. mesin pemotong rumput ini adalah satu perkara yang sangat menarik untuk dikaji kerana ia adalah suatu contoh enjin dua lejang yang mudah . Lagi pun penjimatan penggunaan bahanapi adalah satu perkara yang selalu difikirkan oleh manusia. Dengan keupayaan kami dan masa yang terhad, kami hanya dapat menumpukan kajian kami kepada kesankesan rekabentuk enjin ke atas ciri-ciri penggunaan bahanapi mesin pemotong rumput jenis galas ini.