Merekabentuk dan memasang penyaman udara tiub vortek (vortek tube air conditioning) / Mohd. Ithni Shaari dan Haris Jamaludin. - Shaari, Mohd. Ithni; Jamaludin, Haris (1985)
Tiub vortek merupakan suatu alat yang istimewa kerana ia boleh menghasilkan udara sejuk dan udara panas pada masa yang sama. Ia juga merupakan alat yang paling mudah didalam penggunaan sistem penyejukan. Dengan raenggunakan tekanan udara mampatan sebagai punca tenaganya, ia dapat menukarkan tekanan ini kepada udara panas dan udara sejuk. Kadar pengaliran kedua-dua udara ini dan juga tinggi-rendah suhunya boleh diubahsuaikan wengikut jenis keadaan penggunaannya. Sebagai aantoh dengan penggunaan tekanan udara mampatan sebanyalc 100 psi, tiub vortek boleh diubahsuaikan untuk menyejuksebahagian: udara padar suhu 90 P dan memanaskan sebahagiannya lagi pada suhu 100 F.