Perjalananku : penggunaan medium elektronik (cahaya) dalam karya seni arca / Syed Alwi Syed Abu Bakar ... [et al.] - Syed Abu Bakar, Syed Alwi; Omar, Aznan; Desa, Noor Enfendi; Said Ahmad@Syed Ahmad, Siti Humaini; Razali, Rosmidahanim; Syed Omar, Sharifah Nursahilah (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2021)
Penyelidikan ini adalah representasi masa menggunakan medium elektronik melalui seni arca. Media elektronik (cahaya) merupakan satu medium baru dalam dunia seni visual di Malaysia. Penggunaan medium elektronik cahaya telah memecahkan dan mencambahkan penggunaan media dalam dunia seni visual. Penerokaan medium ini mendapat ilham dari karya artis rujukan Dan Flavin. Rujukan merangkumi penggunaan unsur cahaya dengan perkongsian sosial. Kaedah penyelidikan praktik studio diterap melalui teori Wallas, proses penghasilan karya. Penyelidikan projek ini memberi manfaat kepada masyarakat dan dunia seni visual untuk meneroka medium baru dalam proses penghasilan karya seni. Gabungan antara medium elektronik (cahaya) dengan medium konvensional lain telah mencambahkan penggunaan medium dalam penghasilan karya seni visual.