Pengalaman pameran muzium Islam di muzium semasa : satu pengenalan / Ahmad Farid Abd Jalal ... [et al.] - Abd Jalal, Ahmad Farid; Abdul Rahim, Rahimin Affandi; Abd Razak, Muhd Imran; Awang Pawi, Awang Azman (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2021)
Muzium sering dikaitkan sebagai tempat menyimpan dan mempamerkan sesuatu khazanah yang bernilai terhadap tamadun manusia untuk dipelajari serta dihayati. Justeru, artikel ini membincangkan tentang institusi muzium Islam dan pengalamannya. Berpandukan metode kajian kualitatif sepenuhnya, para pengkaji melihat kepentingan konsep muzium menurut perspektif Islam dan peranan institusi muzium terpilih terhadap umat Islam semasa. Kajian mendapati konsep dan aplikasi muzium Islam amat penting diutarakan dalam kehidupan umat Islam walaupun terdapat sebilangan umat Islam berfahaman ekstrem yang menentangnya. Kajian ini juga telah mendedahkan dua pengalaman muzium Islam yang di amalkan di barat dan Perbadanan Muzium Negeri Pahang. Pengalaman tersebut dilihat begitu signifikan bagi memperkasakan institusi muzium Islam semasa.