Warisan budaya rumah Minangkabau Negeri Sembilan dan Sumatera Barat : ruang dalaman dan pengaruh matrilineal / Setiawan Hardono dan Azizi Bahauddin - Hardono, Setiawan; Bahauddin, Azizi (2012)
Di rantau Nusantara, budaya masyarakatnya sangat terkenal dengan keunikan warisan seni bina rumah Minangkabau dan adat berketurunan ibu atau dikenali sebagai matrilineal. Si ibu dan anak perempuannya diberi keistimewaan mewarisi harta pusaka rumah Minangkabau. Justeru itu, keunikan senibina rumah Minangkabau ini adalah lahir daripada dominasi kaum matrilineal. Namun, rumah Minangkabau di Negeri Sembilan, Malaysia berbeza dengan rumah Minangkabau di Sumatera Barat, Indonesia walaupun kedua-dua masyarakatnya wujud daripada budaya yang sama. Objektif kajian ini ialah mengenalpasti dan menganalisis pengaruh matrilineal pada ruang dalaman rumah Minangkabau di Negeri Sembilan dan Sumatera Barat. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini ialah menyelidik dan menganalisa perancangan ruang dalaman rumah Minangkabau melalui kajiankajian yang lepas seterusnya diikuti dengan kajian lapangan di kampung-kampung tradisional Negeri Sembilan. Diharapkan hasil kajian ini dapat mengesahkan teori pengaruh matrilineal pada ruang dalaman yang mewujudkan perbezaan rumah minangkabau di Negeri Sembilan dan Sumatera Barat.