Analisis hukum penggunaan etanol dalam makanan dan minuman / Nor Musfirah Mohamad ... [et al.] - Mohamad, Nor Musfirah; Ab Ghani, Anisah; Bhari, Azri; Mohd Noor, Mohd Syukri (2012)
Kertas kerja ini menjelaskan mengenai etanol atau etil alkohol dalam makanan dan minuman. Perbincangan tersebut berkisarkan kepada fungsi penggunaan etanol dalam makanan dan minuman, makanan berfermentasi mengandungi etanol. Selain itu, penggunaan etanol industri dalam makanan dan minuman serta analisis hukum penggunaan etanol dalam makanan dan minuman juga turut dibincang. Antara permasalahan dalam kajian ini hukum etanol semulajadi dalam makanan berfermentasi dan hukum etanol yang digunakan sebagai pelarut bahan perisa dan pewarna dalam makanan dan minuman serta hukum makanan dan minuman yang menggunakan bahan perisa atau pewarna tersebut. Kajian ini bersifat kualitatif menggunakan metod pengumpulan data iaitu kajian perpustakaan dan kaedah kajian lapangan terdiri daripada metod temu bual dan observasi serta menggunakan metod analisis data terdiri daripada metod induktif, deduktif dan komparatif. Hasil kajian mendapati terdapat produk-produk makanan tradisional dan moden dihasilkan melalui proses fermentasi seperti cuka nipah, nira, kicap, budu, cencaluk, belacan, tempoyak, yogurt dan lain-lain. Setiap makanan dan minuman yang melalui proses fermentasi akan menghasilkan etanol dalam kadar yang berbeza. Di samping itu, penggunaan etanol sebagai pelarut bahan perisa dan pewarna dalam makanan dan minuman adalah diharuskan dan hasil dapatan kajian makmal IPPH, UPM mendapati julat kandungan etanol dalam bahan perisa dan perasa adalah di antara 0.002-3.5l0% v/v.