Kajian awalan : tunggakan sewa menurut perspektif Islam / Nor Aini Salleh dan Masthurhah Ismail - Salleh, Nor Aini; Ismail, Masthurhah (2012)
Kajian ini merupakan kajian awalan bagi meningkatkan kefahaman tentang isu tunggakan sewa menurut perspektif Islam dan sejauhmana kaum Melayu yang rata-ratanya Islam terlibat dengan tunggakan sewa. Sebanyak 350 borang soal-selidik telah diedarkan kepada penyewa. Pemilihan sampel adalah menerusi persampelan strata dua lapis. Hasil analisis mendapati dari keseluruhan responden Kaum Melayu seramai 53 responden hanya 17 orang yang tidak pernah mengalami tunggakan sewa. Keputusan kajian ini menunjukkan adalah perlu kajian susulan dilakukan untuk mengetahui mengapa tunggakan sewa atau hutang sewa dihadapi oleh kaum Melayu dan sejauhmana kefahaman mereka terhadap tunggakan sewa menurut perspektif Islam.