Hubungan pergerakan dalam solat dengan terapi kesihatan fizikal / Noor Azura Zainuddin ... [et al.] - Zainuddin, Noor Azura; Bhari, Azri; Aurani, Jamalia; Wan Daud, Wan Naimah (2012)
Perintah solat adalah manifestasi kasih sayang Allah kepada manusia. Terlalu banyak kelebihan solat kepada rohani dan jasmani manusia sekiranya solat diperhalusi dan dihayati. Solat juga terbukti bukan sahaja mengubati penyakit-penyakit jiwa bahkan penyakit-penyakit fIzikal. Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan kepada umat Islam mengenai teknik gerakan solat yang efektif sebagai alternatif rawatan penyakit-penyakit fizikal, mental dan spiritual. Kajian ini juga memberi fokus kepada kualiti ibadah dengan menunjukkan teknik-teknik yang betul secara biologi bagi meningkatkan tahap khusyuk di dalam solat.