Prinsip Islam di kediaman muslim menegak : kajian perbandingan susun atur ruang dalaman pangsapuri di Malaysia dan Yemen / Muhammad Suhaimi Musa ... [et al.] - Musa, Muhammad Suhaimi; Misnat, Nordin; Talib, Anuar; Mohamad, Mohd Dani (2012)
Kediaman di dalam Islam berfungsi sebagai pusat pembangunan keluarga sebagaimana dinyatakan di dalam banyak ayat Al Qur‟an dan Hadith-Hadith. Oleh itu untuk mencapai fungsi sebagai pusat pembangunan keluarga , kediaman Muslim perlu dibentuk berdasarkan prinsip-prinsip Islam. Namun begitu rekabentuk pangsapuri kos rendah di Malaysia telah dibuktikan tidak Islamik.Ini berbeza dengan pangsapuri kontemporari yang memenuhi prinsip pembangunan keluarga di dalam rekabentuknya. Kertas kerja ini hanya akan membincangkan prinsip penambahan keluarga pada perancangan ruang dalaman kediaman Muslim. Empat (4) kajian kes telah di pilih dan terbahagi kepada dua (2) kategori iaitu kediaman Muslim tradisional dan kediaman moden Muslim. Hasilan perbincangan mendapati pangsapuri kos rendah di Malaysia telah gagal memenuhi keperluan aktiviti kekeluargaan Muslim.