Asimilasi budaya melayu dalam masyarakat cina peranakan di Negeri Kelantan : kajian di Kampung Pasir Parit, Chetok, Pasir Mas, Kelantan / Mohd Zahirwan Halim Zainal Abidin ... [et al.] - Zainal Abidin, Mohd Zahirwan Halim; Yusof @ Salleh, Muhammad Yusri; Hassan, Paiz; Mohd Yaacob, Hamdi Rahman; Yaacob, Mazlah (2012)
Malaysia sebagai sebuah negara yang mempunyai masyarakat majmuk sememangnya kaya dengan pelbagai budaya dan adat yang diamalkan oleh kaum-kaum tertentu. Hasil daripada interaksi yang positif antara mereka, maka sedikit sebanyak amalan dan budaya sesuatu kaum akan menyerap masuk dan diamalkan oleh kaum yang lain sebagai satu entiti dalam kehidupan mereka seharian. Lazimnya, budaya masyarakat majoriti lebih mudah mempengaruhi kehidupan masyarakat minoriti dalam konteks amalan, budaya, adat dan sensitiviti agama. Penulisan ini menumpukan kepada pengaruh budaya Melayu iaitu masyarakat majoriti di Malaysia kepada masyarakat cina iaitu kumpulan minoriti yang telah datang ke Malaysia sejak berabad lamanya. Kertas kerja ini akan membincangkan pengaruh budaya dan agama Islam kepada masyarakat cina di Kampung Pasir Parit, Pasir Mas, Kelantan meliputi cara hidup, budaya, seni bina, bahasa serta penghormatan mereka kepada agama Islam yang dianuti oleh masyarakat Melayu disekeliling perkampungan mereka.