History of the arrival of Islam in Malaysia : an analysis of early Islamic occupation in Malaysia / Mohd Zahirwan Halim Zainal Abidin ... [et al.] - Zainal Abidin, Mohd Zahirwan Halim; Zulkipli, Shahril Nizam; Mohd Yaacob, Hamdi Rahman; Yusof @ Salleh, Muhammad Yusri; Hassan, Paiz; Mohd Noh, Ab. Munir; Md Ishak, Mohd Muhaizam (2012)
Sejarah kedatangan Islam ke Nusantara secara amnya dan ke Malaysia (dahulunya Tanah Melayu) sememangnya sudahpun dibincangkan secara meluas di dalam karya-karya sejarah tempatan ataupun dalam karya para orientalis Barat. Justeru ianya lahirlah berbagai pendapat dan teori berkenaan kedatangan Islam ke Malaysia sama ada berdasarkan kepada tarikh-tarikh yang dikesan pada artifak, penulisan-penulisan ataupun kesan-kesan sejarah lain yang ditemui. Perkara ini juga melibatkan penentuan kawasan pertapakan Islam terawal di Malaysia, yang hingga kini masih diperdebatkan di kalangan sejarawan terutamanya sejarawan tempatan. Kertas kerja ini cuba merungkai permasalahan ini berdasarkan bukti daripada penulisan sejarah secara komparatif, terutamanya yang menyentuh tarikh pertapakan Islam di tempat-tempat di Malaysia.