Al-Juwayni : biografi dan sumbangannya dalam bidang ilmu kalam di nusantara / Khalid Ismail ... [et al.] - Ismail, Khalid; Sudin, Siti Fatimah; Shuib, Mohammad; Ahmad, Muhammad Syahid; Che Ahmat, Amin (2012)
Kertas kerja ini bertajuk “Al-Juwayni: Biografi dan Sumbangannya dalam bidang ilmu kalam”. Nama penuh beliau ialah Abdul Malik bin Abdullah bin Yusuf bin Muhammad bin Abdullah bin Haiyuyah. Juwayn adalah nama salah satu tempat di Naysaburi Iran. Beliau juga dikenali sebagai Abu al-Ma’ali Imam al-Haramayn. Dilahirkan pada tahun 419H dan meninggal dunia pada 478H ketika bersia 59 tahun akibat penyakit jaundis. Beliau banyak menyumbang dalam perkembangan ilmu Islam terutamanya dalam ilmu kalam menerusi karyanya kitab al-Shamil dan al-Irshad. Antara murid beliau yang terkenal ialah Imam al-Ghazali pengarang Ihya’ Ulum al-Din, al-Munqidh min al-dalal, al-Iqtisad fi al-I’tiqad dan lain-lain. Pengaruh al-Juwayni yang diwarisi oleh al-Ghazali melalui penulisannya yang disebarkan ke alam Melayu telah banyak mempengaruhi pemikiran ilmuan Islam di Nusantara. Justeru itu secara tidak langsung telah menonjolkan pengaruh pemikiran al-Juwayni dalam ilmu kalam di Nusantara.