Ketamadunan kaum ’ad dalam sains berdasarkan al-quran dan sejarah / Halipah Hamzah dan Zaiton Din - Hamzah, Halipah; Din, Zaiton (2012)
Penyelidikan ini merupakan satu perbincangan berkaitan ketamadunan kaum Nabi Hud berasaskan dalil-dalil al-Quran dan pengkajian sejarah. Al-Quran memaparkan mengenai mata air-mata air dan taman-taman yang Allah anugerahkan kepada mereka. Penggalian arkeologi di Shabwah menemukan sebuah bandar terhebat dan bangunan istana menakjubkan. Penyelidikan ini bertujuan untuk mengenengahkan aspek-aspek ketamadunan yang pernah dicapai oleh kaum ‘Ad serta keingkaran mereka kepada perintah Allah dan nabiNya. Dalam penyelidikan ini, penyelidik memilih dua kaedah penyelidikan sebagai asas iaitu metod pengumpulan data dan metod penganalisisan data. Diharapkan hasil penyelidikan ini dapat menyedarkan masyarakat supaya beriman kepada Allah, bersifat merendah diri, bersyukur, dan bertawaduk kepadaNya.