Masjid Zahir, Kedah dari segi sejarah / Farid Mat Zain, Ezad Azraai Jamsari dan Zaini Mohd Salleh - Mat Zain, Farid; Jamsari, Ezad Azraai; Mohd Salleh, Zaini (2012)
Masjid Zahir ialah mercu tanda seni bina dan pernah dikenali sebagai masjid tercantik di Asia Tenggara.Masjid ini turut menyimpan khazanah penting dalam perkembangan Islam di Kedah.Kajian mengenai rekabentuk masjid ini telah dilakukan oleh beberapa sarjana, namun kajian terhadap fungsi dan peranan masjid in dalam konteks perkembangan Islam di Malaysia masih belum diteliti secara giat.Objektif makalah ini adalah untuk melihat peranan institusi agama dalam perkembangan Islam di Kedah dengan menumpukan kajian terhadap masjid Zahir yang terletak di tengah-tengah BandarayaAlor Setar, Kedah.Penumpuan dilakukan terhadap sejarah pembinaan masjid ini dari aspek tujuan pembinaan, reka bentuk senibina dan pengaruhnya.Di samping itu turut dikaji peranan masjid ini dalam perkembangan Islam di Kedah.Pendekatan penulisan ini ialah kajian kualitatif dengan menggunakan pendekatan sejarah dan sedikit observasi terhadap bangunan masjid tersebut. Dapatan kajian ini menghujahkan bahawa Masjid Zahir merupakan masjid terawal yang mempunyai bentuk seni bina yang cantik di Kedah,di samping ia menjadi mercu tanda kepada perkembangan Islam di Kedah serta berperanan penting dalam hal-ehwal pembangunan masyarakat Islam di Kedah khasnya dan Malaysia amnya.